drank

 

Wat is een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving krijg je heel geleidelijk. In het begin merk je niet dat je steeds wat meer gaat drinken. Totdat het drinken een gewoonte wordt waar je moeilijk mee kunt stoppen. Je raakt lichamelijk afhankelijk, geestelijk, of allebei.

Dit bedoelen we met lichamelijke afhankelijkheid

 • Je lichaam protesteert als je geen alcohol meer drinkt.

 • Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen. Denk aan transpireren, misselijkheid, slecht slapen en een angstig en gespannen gevoel.
  Dit kan leiden tot een neerwaartse spiraal waarin je steeds meer gaat drinken om maar geen last te krijgen van de ontwenningsverschijnselen.

Dit bedoelen we met geestelijke afhankelijkheid

 • Je voelt je niet meer prettig (positief, zelfverzekerd, ontspannen) zonder alcohol.

 • Het verlangen naar alcohol kan zo sterk worden dat je toch gaat drinken, terwijl je weet dat je dat beter niet kunt doen.

 • Zo herken je een alcoholverslaving:

  • Je drinkt om van stemming te veranderen.

  • Je hebt niet genoeg aan een of twee drankjes.

  • Je doet steeds opnieuw beloftes of pogingen om te stoppen.

  • Je krijgt lichamelijke problemen.

  • Je krijgt ontwenningsverschijnselen.

  • Je begint je werk te verzuimen.

  • Je krijgt ruzie over drank.

  Ingrijpen is belangrijk

  Drinkers proberen hun drankgebruik vaak lang te ontkennen en verstoppen. Maar op tijd ingrijpen blijft belangrijk. Want als je verslaafd bent, breng je vaak onbewust anderen in gevaar. In het verkeer, bijvoorbeeld. Verder verwaarloos je je verantwoordelijkheden, op school, thuis of op je werk.

  Als je veel drinkt breng je natuurlijk ook je eigen gezondheid in gevaar. Je vergroot je kans op ernstige ziektes als levercirrose, kanker en het Korsakov syndroom.

  Hoe ontstaat een alcoholverslaving?

  We hebben de belangrijkste oorzaken voor je op een rij gezet.

 • Waarom raak je verslaafd?

  De oorzaken van verslaving zijn ingewikkeld. Verschillende eigenschappen en omgevingsfactoren spelen een rol.

  Erfelijkheid

  De meeste kinderen van ouders met alcoholproblemen krijgen zelf geen alcoholproblemen. Toch loop je als kind-van wel meer risico dan anderen.

  Persoonlijke oorzaken

  Ook opvoeding en karakter spelen een rol. Misschien ben je overgevoelig voor spanningen of heb je problemen thuis of op het werk. Alcoholproblemen gaan ook vaak samen met depressieve klachten of met een persoonlijkheidsstoornis.

  De invloed van je omgeving

  Of je vrienden veel drinken, of je familie, maakt ook uit. Gezellig meedoen is een veelgehoorde reden om toch te drinken. Het is eigenlijk heel eenvoudig: hoe gemakkelijker je omgeving met alcohol omgaat en hoe eenvoudiger het is om het te krijgen of te kopen, hoe vatbaarder je zelf wordt voor alcoholproblemen en -verslaving.

  Dit kun je zelf doen

  Er zijn verschillende manieren om uit te vinden of je teveel drinkt.

  Dit kun je zelf doen

  De eerste stap is weten waar je staat. Dat ontdek je heel eenvoudig online. Test bijvoorbeeld anoniem of je teveel drinkt of ga aan de slag om je alcoholgebruik te minderen, via MinderDrinken.nl.

  Schakel hulp in bij ontwenningsverschijnselen

  Schakel professionele hulp in als je last krijgt van lichamelijke of psychische verschijnselen bij het stoppen. Plotseling stoppen kan namelijk ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Op Alcoholinfo.nl lees je meer over lichamelijk en geestelijk afkicken van alcohol.

  Behandeling van alcoholverslaving

  Kijk samen met een arts welke behandeling bij jou past.  Wij kunnen namelijk alleen advies en steun geven. en ons eigen ervaringen met u delen

  Ken je iemand die teveel drinkt?

  Als je partner, ouder, broer of zus, vriend of vriendin drinkt, heeft dat grote impact op jouw leven. Je voelt je vaak machteloos of boos. Soms schaam je je zelfs, of voel je je schuldig. Het is dan belangrijk om zelf ook steun te zoeken.

  Lees Omgaan met een drinker

  De pagina Omgaan met een drinker van alcoholinfo.nl vertelt volwassenen hoe je het beste om kunt gaan met het drankprobleem van een ander.

  Een goed gesprek met de Alcohol Infolijn

  Voor informatie over alcohol of een persoonlijk gesprek kun je terecht bij de Alcohol Infolijn: 0900 – 1995 (€ 0,10 per minuut). Mailen en chatten kan ook. Kijk op alcoholinfo.nl.